perjantai 5. maaliskuuta 2010

Omistusasunnon verotuksesta

Olen ihmetellyt mediassa käytyä keskustelua omistusasumisen verojen mahdollisesta korottamisesta. Mielestäni jokainen yksilö saa Suomessa vapaasti päättää, missä haluaa asua. Oman asunnon hankkiminen on kallista, eikä siihen monikaan viitsisi ryhtyä, jos ajatuksena ei olisi kannustin siitä, että lainan maksun jälkeen asuminen on edullisempaa ja että myöhemmin asunnon voi myydä ja saada "sijoituksensa" siitä takaisin. Vuokra-asuminen on hölmömpi vaihtoehto: ainakin, jos miettii kuukausittaista summaa, joka hupenee pankkitililtä joka vuosi. Lyhennyserät lainalle voivat olla samansuuruisia kuin maksettava vuokra. Vuokraa maksava ei saa rahojaan koskaan takaisin, kaikki kuluu asumiseen.

Jos asunnon omistamisesta päätettäisiin verottaa, se olisi epätasa-arvoista. Lainan lyhentäminen on suuri henkinen taakka. Varsinkin opiskelijat ja lapsiperheet joutuvat lujille lyhentäessään lainaa. Omistusasunnon hankkiminen on suuri ponnistus. Vuokra-asuja pääsee helpommalla, mutta maksaa asumisestaan loppujen lopuksi enemmän. Jokainen vuokralaiseksi ryhtyvä tietää tämän. Tosin nykyisellä asuntojen hintatasolla ostamisen kynnys voi olla monelle vuokralaiseksi päätyvälle liian korkea.

Miksi pitäisi viedä viimeinenkin kannustin pois omistusasunnon ostajilta? Kuka edes ostaisi asuntoja enää? Kenellä olisi enää asuntoja vuokrattaviksi, jos yksityiset vuokra-asunnon omistajat myisivät asuntonsa pois, eikä kaikille niistä löytyisi edes ostajia? Ehkä korkeampi verotus toisi asuntojen hintoja alemmas, mutta epätasa-arvoa se silti olisi! Jokainen valitkoon itse asumismuotonsa, kunkin kalleus on jo tiedossa. Opiskelijalle vuokra-asuminen sopii hyvin, saahan sitä varten yhteiskunnan tukea.

Onneksi ehdotus oli lähinnä kaukaista hakuammuntaa. Kuten on julkisuudessakin todettu, malli tuskin koskaan menisi läpi. Omituista höpinää silti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti